CrPc
Image source - http://bit.ly/2K1OhPT

Criminal Procedure Code carries 10 marks in the Bar Exam, as per the latest syllabus. Indian law prescribes a specific procedure which different players must follow in the event a criminal case is filed for prosecuting the accused (and punishing if he is found guilty) – specific steps should be followed for recording the complaint or FIR, investigating into the crime, for conducting the trial, for taking evidence, hearing witnesses, for passing a sentence, etc. These processes are elaborated in the Code of Criminal Procedure, 1973 (CrPC).

https://lawsikho.com/course/certificate-criminal-litigation-trial-advocacy

Click Here

In this module, the objective is to understand the provisions of the CrPC by understanding the entire sequence of a criminal trial. Specific quizzes have been included in each part, in order to help you to practice.

Module on CrPc

CrPC Quiz 1

1.) A person aggrieved by a refusal to register an FIR by the police station may send the report to 

A.) Station House Officer 

B.) Superintendent of Police 

C.) Inspector 

D.) Constable 

2.) Ordinarily, a criminal investigation is conducted by 

A.) Inspector 

B.) Superintendent of Police 

C.) Constable-in-chief 

D.) Officer in charge of a police station 

3.) Which of these is incorrect about the first information report? 

A.) It may not be oral 

B.) Copy of FIR must be given to the informant 

C.) Copy of FIR must be given for free 

D.) The format of the register for recording the FIR should be as per directions of the State government 

4.) A and B have a dispute over the ownership of a particular bag found in an auditorium. The dispute changed into an altercation and A came to blows, thus injuring B. The police intends to record an FIR for voluntarily causing hurt and arrest A. Which of these is true 

A.) A cannot be charged because B was equally at fault 

B.) B must arrest a person and hand him over to the police 

C.) A may be arrested by the police without the magistrate’s warrant 

D.) A may be arrested by the police with a magistrate’s warrant only 

CrPC Quiz 2 

1.) Unless he is produced before a Magistrate, an arrested person cannot be detained by the police for more than: 

A.) 12 hours 

B.) 24 hours 

C.) 36 hours 

D.) 48 hours 

2.) If investigation cannot be completed in 24 hours, a magistrate can extend the detention of an accused for a period not exceeding: 

A.) 60 days 

B.) 30 days 

C.) 15 days 

D.) 7 days 

3.) Which of these cannot make an arrest as per the provisions of the CrPC? 

A.) Private person 

B.) Judicial magistrate 

C.) Executive magistrate 

D.) Armed forces personnel 

4.) When an arrest warrant is executed, the arrested person must be brought to the court within the limits of whose jurisdiction the arrest is made, if the court issuing the warrant is not within: 

A.) 30 kilometers from the place of arrest 

B.) 20 kilometers from the place of arrest 

C.) 10 kilometers from the place of arrest 

D.) 5 kilometers from the place of arrest 

5.) B was arrested for cheating in 2012 and had escaped bail when he was granted one by the court. He has been arrested again for forgery in 2013 and has applied for bail. Which of the following is true? 

A.) The two incidents distinct and the offences are not related 

B.) Court may refuse to release B on a bail 

C.) Court must refuse to release B on bail 

D.) B can claim bail as a right 

6.) A person accused of non-bailable offence can be granted bail by a magistrate’s court, unless: 

A.) There are grounds for believing that he has committed an offence punishable with death or life imprisonment 

B.) He a repeat offender – he is suspected to have committed a cognizable offence and has previously been convicted for having committed cognizable offences 

C.) He is a politically connected person or a public officer 

D.) Both a and b 

7.) A magistrate’s court usually has the discretion to grantbail in case of non-bailable offences, but where the accused may have committed an offence which carries punishment of life imprisonment or death, or if he is a repeat offender in respect of a cognizable offence, the court does not have discretion and must refuse bail. There are exceptions to this rule – that is, certain categories of people can be granted bail even if they are likely to have committed a serious offence or are repeat offenders, Which of these is within the ambit of such exceptions? 

A.) Woman 

B.) Sick or infirm person 

C.) Person below 16 years of age 

D.) All of the above 

8.) An anticipatory bail may be granted by: 

A.) Session court 

B.) High Court 

C.) Granted by (a) but subject to confirmation by (b) 

D.) Both (a) and (b) 

9.) Special powers to direct bail of any accused on certain conditions or to modify the conditions already prescribed lie with which of the following? 

A.) Sessions court 

B.) Chief judicial magistrate 

C.) Chief metropolitan magistrate 

D.) All of the above 

10.) In a case where a surety for an accused dies: 

A.) His legal heirs become sureties 

B.) Bail cannot be granted again 

C.) Fresh surety is asked for, and on failure to furnish fresh security, the court can consider it to be a breach of the original order 

D.) Bail continues subject to the daily presence of the accused in the police station nearest to him 

11.) Police cannot compel the attendance of any person as a witness if he is under the age of: 

A.) 15 years 

B.) 16 years 

C.) 16 years 

D.) 18 years 

12.) A confession during the course of an investigation must be made before: 

A.) Sessions judge 

B.) Judicial/metropolitan magistrate 

C.) Executive magistrate 

D.) Superintendent of Police 

13.) A person whose investigation cannot be completed within 24 hours must be forwarded to a Magistrate by an officer not below the rank of: 

A.) Head constable 

B.) Sub-inspector 

C.) Inspector 

D.) Superintendent of police 

14.) In no case can a Magistrate authorize the detention of the accused person in custody for more than: 

A.) 30 days 

B.) 45 days 

C.) 60 days 

D.) 90 days 

15.) The report forwarded to the magistrate by the officer in charge after completion of investigation does not contain: 

A.) Any arrests made 

B.) Persons who appear to know the facts 

C.) Names of parties 

D.) Punishment that must be meted out 

16.) An inquest into suicide or death leading to a suspicion of an offence is ordinarily conducted by: 

A.) Officer in charge 

B.) Executive magistrate 

C.) Judicial magistrate of second class 

D.) Judicial magistrate of first class/metropolitan magistrate 

17.) A medical examination of an accused can be done at the request of a police officer not below the rank of: 

A.) Sub-inspector 

B.) Inspector 

C.) Superintendent of Police 

D.) Senior Superintendent of Police 

18.) Attendance of a person cannot be compelled by: 

A.) Summon 

B.) Warrant 

C.) Judicial pronouncement 

D.) Proclamation and attachment 

19.) A warrant may be executed: 

A.) Within the jurisdiction of the court where the magistrate issues the warrant 

B.) Within the session division where the warrant is issued 

C.) Within the jurisdiction of the High Court under whose jurisdiction warrant was issued 

D.) At any place in India 

20.) An attached property may be sold on non-appearance of the proclaimed person at the expiration of: 

A.) 1 month 

B.) 3 month 

C.) 6 month 

D.) 12 month 

21.) An officer making a search pursuant to a search warrant issued by a court must do it in the presence of: 

A.) 1 witness 

B.) 2 witness 

C.) 3 witness 

D.) Owner of the property only 

22.) Which of these is not true about a summon? 

A.) It may be oral 

B.) Must be in writing in duplicate 

C.) Must be signed by a presiding officer of the court 

D.) Must bear the seal of the court 

23.) If a summon is to be sent outside the jurisdiction of the court, ordinarily the court serves it by: 

A.) Sending it to the court in that jurisdiction 

B.) Sending it to the High Court which furthers directs the summon to the concerned court 

C.) Sending it to the concerned person directly 

D.) Information provided above is insufficient 

24.) A court issuing a warrant of arrest against an accused may permit the officer executing the warrant to release the accused if he furnishes a bond with adequate sureties for appearance before a court. For this purpose, the court makes an endorsement on the warrant. Which of the following is not required to be mentioned on the endorsement: 

A.) Number of sureties 

B.) The amount required to be taken 

C.) The manner of taking security 

D.) The time when the accused must attend the court 

25.) A warrant may be executed in: 

A.) The jurisdiction of the court issuing it only 

B.) The jurisdiction of the High Court under which the issuing court falls 

C.) The jurisdiction of the courts where the investigation, trial or complaint has taken place 

D.) Anywhere in India 

Answer Key for CrPC Quiz 2

1.) B 2.) C 3.) D 4.) A 5.) B 6.) D 7.) D 8.) D 9.) A 10.) C 11.) A 12.) B 13.) B 14.) C 15.) D 16.) B 17.) A 18.) C 19.) D 20.) C 21.) B 22.) A 23.) A 24.) C 25.) D 

CrPC Quiz 3 

1.) Which of these courts cannot ordinarily take cognizance of a case? 

A.) Court of session 

B.) Court of chief judicial magistrate 

C.) Court of judicial magistrate of the first class 

D.) Court of judicial magistrate of the second class which is specially empowered to take cognizance 

2.) A court cannot take cognizance of which of the following offences except with the previous sanction of the central or state government? 

A.) Printing of counterfeited currency 

B.) Improper use of scales and weights 

C.) Statements conducing to public mischief 

D.) Improper use of public property 

3.) No cognizance may be taken for some offence except upon a complaint made by the aggrieved person. Which of these is not such an offence? 

A.) Marrying again during lifetime of husband or wife 

B.) Adultery 

C.) Not providing maintenance to wife 

D.) Defamation 

4.) Special summons providing for pleading guilty to the charge through the pleader and payment of fine may be issued in relation to offences punishable with a fine not exceeding: 

A.) 100 rupees 

B.) 500 rupees 

C.) 1000 rupees 

D.) 2000 rupees 

5.) 1. The offence by a public servant of disobeying a direction of the law with intent to cause injury to any person u/s 166 IPC is: 

  1. Cognizable 
  2. Non-cognizable 

III. Bailable 

  1. Non- bailable 

A.) I, III 

B.) II, IV 

C.) II, III 

D.) I, IV 

6.) Which of these is true about the power of the session court in taking cognizance of a case? 

A.) No such power exists 

B.) Inherent power to take cognizance rests with the sessions court 

C.) May take cognizance if the magistrate has committed the case to it 

D.) May take cognizance if the High Court has permitted it to do so 

7.) Additional and assistant sessions judges may try a case which: 

A.) Have been directed or committed to them by the sessions judge 

B.) Have been directed or committed to them by the High Court 

C.) The Additional and assistant sessions judges have taken cognizance themselves 

D.) Both a and b 

8.) When a case appears before a magistrate and he believes that it is exclusively triable by the sessions court, he cannot: 

A.) Try the case himself for reasons recorded for doing so 

B.) Remand the accused to custody 

C.) Send the records of the case to the session courts 

D.) Notify the public prosecutor of such a case 

9.) The offence of culpable homicide not amounting to murder u/s 166 IPC is: 

  1. Cognizable 
  2. Non-cognizable 

III. Bailable 

  1. Non- bailable 

A.) I, III 

B.) II, IV 

C.) II, III 

D.) I, IV 

CrPC Quiz 4 

1.) A is alleged to have committed an offence which is punishable, but which is not identifiable by a specific name under the law. What must the charge for this offence mention? 

A.) The name of the offence which bears closest resemblance to the offence committed 

B.) No name is necessary 

C.) Description of the offence 

D.) No charge can be made in this case 

2.) A is accused to have committed an offence and the nature and violated provisions of the law are stated in the charge but the date and time are not specified. This would result in: 

A.) No effect on charge 

B.) Alteration to be made before proceedings may continue 

C.) Dismissal of charge 

D.) Fresh charge to be filed 

3.) A charge is filed in a case pursuant to which oral evidence is taken. Subsequently, the charge is altered by the court for failure to include material information. Which of the following is true? 

A.) Evidence taken hitherto will continue to have effect 

B.) Such evidence should be taken again 

C.) Proceedings should restart from the beginning 

D.) Proceedings should be suspended 

4.) A person may be charged together if in a year he conducts: 

A.) 3 offences of the same kind 

B.) 4 offences of the same kind 

C.) 5 offences of the same kind 

D.) 6 offences of the same kind 

5.) A breaks into B’s house by breaking his doors and windows, kidnaps his child C for ransom and kills C subsequently. Which of these offences may be tried together? 

  1. Assault on B’s property 
  2. Kidnapping of C 

III. Murder of C 

A.) II and III 

B.) I and III 

C.) I and II 

D.) I, II and III 

6.) On finding that the case is not exclusively triable by the sessions court, a Judge of such a court: 

A.) Must forward the case to the Chief Judicial Magistrate or a Judicial Magistrate of the first class, who will be responsible for framing the charge 

B.) Must try the case himself 

C.) May forward the case to the Chief Judicial Magistrate or Judicial Magistrate of the first class after framing a charge 

D.) The CrPC is silent on this 

7.) In a sessions trial, if an accused pleads guilty, the Sessions Judge: 

A.) Must convict and sentence him 

B.) May convict him after recording the plea 

C.) Forward the case to the Judicial Magistrate for sentencing 

D.) Forward the case to the High Court 

8.) In an offence of defamation of public servants, if the court discharges the accused, it may direct the person by who alleged that the offence was committed by the accused to show-cause why he should not pay compensation. The direction cannot be directed against: 

A.) President 

B.) Vice-president 

C.) Governor 

D.) All of the above 

9.) A files a complaint alleging that B has committed an offence. The magistrate finds that no reasonable ground for the accusation exists. On being ordered to pay compensation by the magistrate, if A defaults on payment, he may be subjected to: 

A.) Simple imprisonment not exceeding 30 days 

B.) Rigorous imprisonment not exceeding 30 days 

C.) Simple imprisonment not exceeding 60 days 

D.) Rigorous imprisonment not exceeding 60 days 

10.) A complainant can withdraw his complaint at any time until: 

A.) Court takes cognizance of the case 

B.) Charge is framed 

C.) Arguments between prosecution and defence begin 

D.) Final order is passed 

11.) A magistrate may convert a summons-trial to warrant-trial if the offence is punishable with imprisonment for a term exceeding: 

A.) 6 months 

B.) 4 months 

C.) 2 months 

D.) 1 months 

12.) A case cannot be tried summarily by: 

A.) Magistrate of the first class 

B.) Sessions judge 

C.) Chief judicial magistrate 

D.) Metropolitan magistrate 

13.) The maximum sentence of imprisonment that may be given for a case triable summarily is: 

A.) One month 

B.) Two month 

C.) Three month 

D.) Six Months 

14.) Which of these offences may not be tried summarily: 

A.) Theft of property which has value of less than two hundred rupees 

B.) Offence for which imprisonment exceeds two years 

C.) Insult with intent to provoke a breach of the peace 

D.) Criminal intimidation 

15.) An accused who does not truthfully answer or refused to answer questions put to him by the court may be: 

A.) Subjected to one-month imprisonment 

B.) Subjected to a fine for one thousand rupees 

C.) Subjected to one-month imprisonment and a fine for one thousand rupees 

D.) Cannot be liable to any punishment 

16.) When an offender has been sentenced to payment of a fine, the court cannot recover the fine by: 

A.) Issuing warrant for attachment of movable property 

B.) Issuing warrant for sale of movable property 

C.) By publicly auctioning movable property 

D.) Issue warrant to the District Collector for realizing the amount as arrears of land revenue 

17.) The place where any person may be liable to be imprisoned or committed to custody is determined by: 

A.) High Court 

B.) State government after consultation with the High Court 

C.) State government after consultation with the central government 

D.) State government 

Answer Key for CrPC Quiz 4

1.) C 2.) A 3.) B 4.) A 5.) D 6.) C 7.) B 8.) D 9.) A 10.) D 11.) A 12.) B 13.) C 14.) D 15.) D 16.) C 17.) D 


To crack the strategy for 20-hour study plan for AIBE, please Click Here. 


Students of Lawsikho courses regularly produce writing assignments and work on practical exercises as a part of their coursework and develop themselves in real-life practical skill.

LawSikho has created a telegram group for exchanging legal knowledge, referrals and various opportunities. You can click on this link and join:

https://t.me/joinchat/J_0YrBa4IBSHdpuTfQO_sA

Follow us on Instagram and subscribe to our YouTube channel for more amazing legal content. 

Did you find this blog post helpful? Subscribe so that you never miss another post! Just complete this form…

LEAVE A REPLY