labour law
Image Source - https://bit.ly/33eruaj

Find out the hack sheets and an exhaustive quiz of various statutes of Labour Law viz. Employees State Insurance Act, ID Act, Minimum Wages Act & Trade Union Act.

https://lawsikho.com/course/labour-law-hr-managers

Click Here

Labour Law quiz 

1.) Can a Judge of High Court be appointed as a presiding officer of Labour Court? 

A.) Yes, he can be 

B.) Chief Justice of High Court can appoint a Judge 

C.) Central Government power to appoint him 

D.) No, A judge cannot be appointed as a presiding officer. 

2.) What is the composition of a National Tribunal? 

A.) Three members appointed by the Central Government 

B.) Three members appointed by the Supreme Court of India 

C.) Single member appointed by the Central Government 

D.) Three member appointed by the State Government 

3.) What is the period of notice that needs to be given to the employer for going on to strike? 

A.) 15 Days 

B.) 30 Days 

C.) 45 Day 

D.) 60 Days 

4.) When does a strike become illegal according to act? 

A.) When it is commenced before the notice period 

B.) When it is contravention of court order under sub section of Section 10 

C.) Both 1 and 2 

D.) None of the above 

5.) When is a workmen not entitled to compensation? 

A.) When he does not present himself to work at establishment during normal working hours at least once a day 

B.) When he accepts other alternative employment in the same establishment 

C.) If the work of the employer is more than satisfying 

D.) A workmen is always entitled to compensation 

6.) Can a person be jailed for committing unfair labour practices? 

A.) He can only be fined 

B.) He can be jailed for a period of 6 month 

C.) A person cannot be jailed 

D.) A person can be fined and also be imprisoned for a period of 6 month 

7.) “Average Pay” means? 

A.) In case of daily paid workman, twelve full working days 

B.) In case of monthly paid workman, in the three complete calendar 

C.) In case of weekly paid workman, in the four complete works weeks 

D.) All the above 

8.) Does the trade union act apply to state of Jammu and Kashmir? 

A.) No, the act doesn’t apply of J&K 

B.) The act applies to whole of India 

C.) J&K has its own legislation 

D.) J&K can adopt the Central Law 

9.) What is the minimum member required to apply for registration of Trade Union? 

A.) 5 members 

B.) 7 members 

C.) 9 members 

D.) 11 members 

10.) What is the status of Registered Trade Union? 

A.) An Unregistered company 

B.) Does not have a legal status 

C.) Body Corporate 

D.) Act is silent on it 

11.) Can trade union claim immunity from civil suits for tortuous liability? 

A.) Suit is maintainable under any circumstances 

B.) Suit is not maintainable since the act provides for immunity 

C.) Suit is not maintainable only when the tortious act is done in contemplation of a trade dispute which is beyond the knowledge of the agent of trade union 

D.) None of the above 

12.) Can an agreement between the members of a trade union, not to work under certain conditions, be in contravention of Section 27 of the Contract Act (since it imposes restraints on employment)? 

A.) Such agreements are void 

B.) Such agreements are voidable 

C.) Such agreements cannot be entered 

D.) Such agreement are valid 

13.) Can a 16 year old be member of a Trade Union? 

A.) Anyone above the age of 15 year can be a member of Trade Union 

B.) The minimum age is 18 years to be a member of Trade Union 

C.) There is no age prescribed to be a member of a Trade Union 

D.) The minimum age is 21 years to be a member of Trade Union 

14.) Who has the power to distribute funds of trade union in case of dissolution of the trade union? 

A.) The trade union itself 

B.) The state government 

C.) The registrar 

D.) The Labour court 

15.) Can a second class judicial magistrate take cognizance of matter under trade union act? 

A.) Yes, he can 

B.) Only a First class Judicial Magistrate can a take cognizance 

C.) Only a Labour Court can take cognizance 

D.) Any court can take Cognizance 

16.) What is the minimum requisite for being eligible for bonus? 

A.) He has worked for at least 20 days in an accounting year 

B.) He has worked for at least 45 days in an accounting year 

C.) He has worked for at least 60 days in an accounting year 

D.) He has worked for at least 30 days in an accounting year 

17.) Does bonus have to be paid in cash only? 

A.) Yes, the bonus has to be paid in cash 

B.) Bonus can be paid in kind 

C.) Establishment can issue a negotiable instrument 

D.) A Bonus can be paid in any manner 

18.) Does the Payment of Bonus Act apply to “Seamen”? 

A.) The Act applies to every class of employees 

B.) The Act applies to every industry 

C.) The Act does not apply to Seamen 

D.) None of the above 

19.) What is the time limit for a person to approach the government when his bonus is due? 

A.) 2 Year 

B.) 3 Months 

C.) 6 Months 

D.) 1 Year 

20.) Does “wages” in the Maternity Benefit Act include incentive bonus? 

A.) No, bonus is excluded from wages 

B.) Bonus is not part of wages 

C.) Incentive bonus comes within the scope of wages 

D.) None of the above 

21.) If a woman dies before the delivery of the child, is she still entitled to maternity benefits? 

A.) Yes, the person nominated by the woman will get the benefit 

B.) There will be no benefit after the woman dies 

C.) The benefit ceases to exist after the woman dies 

D.) All the above 

22.) Can a woman be dismissed from office during pregnancy while she has duly served notice to the employer? 

A.) Yes the employer has the power to dismiss such woman 

B.) The employer need not pay bonus to such woman 

C.) The employer has power to dismiss a woman while she is pregnant when notice is not served. 

D.) No, the employer’s act would be illegal if he dismisses such a woman 

23.) Does the Employees Provident Funds and Miscellaneous Provisions Act apply to state of Jammu and Kashmir? 

A.) Yes, it does 

B.) J& K can adopt such law from Centre 

C.) No, The act does not apply to J&K 

D.) J&K has its own act 

24.) A dispute regarding the applicability of the Employees’ Provident Funds and Miscellaneous Provisions Act, or the amounts due to an employee under the act is determined in the first instance by? 

A.) Central Provident Fund Commissioner or Additional Central Provident Fund Commissioner 

B.) Deputy Provident Fund Commissioner or any Regional Provident Fund Commissioner 

C.) Any Assistant Provident Fund Commissioner 

D.) Any of the above Employees’ Provident Fund Appellate Tribunal 

25.) Who has the power to form an “Executive Committee” under the Employees Provident Funds and Miscellaneous Provisions Act? 

A.) The Central Government 

B.) The State government 

C.) The High Court of the State 

D.) The Labour Court 

26.) Can an employee claim insurance under the employees’ state insurance act when the work is carried outside India? 

A.) No, the act has got no extra territorial applicability 

B.) Yes, the employee can claim insurance when he is injured in course of his employment 

C.) Yes, the employee can claim insurance even when he is not injured in course of his employment 

D.) None of the above 

27.) The power of Standing Committee as mentioned under Employees State Insurance Act does not include? 

A.) The Committee has the power to arrest a person 

B.) The committee has the power to administer the affairs of the corporation 

C.) The Committee has the power to submit cases to corporation 

D.) All the above 

28.) Who has the power to frame a scheme under the Employees State Insurance Act? 

A.) The State Government 

B.) The Board 

C.) The Standing Committee 

D.) The Central Government 

29.) Can a Company be liable under the Employees’ State Insurance Act? 

A.) No, only the director can be responsible for offence 

B.) No, the company is immune from prosecution 

C.) Yes, the Company can be held liable for the offence under the act 

D.) None of the above 

Answer Key

1.) D 2.) C 3.) A 4.) C 5.) A 6.) D 7.) D 8.) B 9.) B 10.) C 11.) C 12.) D 13.) A 14.) C 15.) B 16.) B 17.) A 18.) C 19.) D 20.) C 21.) A 22.) D 23.) C 24.) D 25.) A 26.) A 27.) A 28.) D 29.) C 

Employee State Insurance Act

Industrial Disputes Act

Minimum Wages Act

Trade Union Act


To know about the general principles of contract law, please Click Here. 


Students of Lawsikho courses regularly produce writing assignments and work on practical exercises as a part of their coursework and develop themselves in real-life practical skill.

LawSikho has created a telegram group for exchanging legal knowledge, referrals and various opportunities. You can click on this link and join:

https://t.me/joinchat/J_0YrBa4IBSHdpuTfQO_sA

Follow us on Instagram and subscribe to our YouTube channel for more amazing legal content. 

 

Did you find this blog post helpful? Subscribe so that you never miss another post! Just complete this form…

LEAVE A REPLY